Un any assessorant el món rural des de Riudarenes

23/08/2015

La Fundació Emys va obrir fa un any la finca de can Moragues, des d’on treballa en la defensa del territori i a més, elabora melmelades i conserves

N. Forns

La Fundació Emys complirà, el 6 d’agost, el seu primer any des que va obrir la seva seu de la finca de can Moragues, a Riudarenes. Des d’allà, la fundació ha treballat per assessorar i ajudar els propietaris i gestors del territori en la conservació dels valors naturals, seguint criteris d’ecologia i de sostenibilitat. La fundació no només ha ajudat agricultors a fer una producció més ecològica, sinó que ha incentivat la plantació de varietats locals de fruita que s’havien anat perdent, i amb les quals elabora les seves pròpies melmelades, sota la marca Can Moragues.

Les melmelades es fan a l’obrador de la masia, cedida per l’Ajuntament de Riudarenes, i que es va recuperar gràcies al treball de més de setanta voluntaris. Dóna feina a dues persones amb discapacitat i el seu monitor, i té una capacitat de producció de 1.000 melmelades diàries. Actualment la marca Can Moragues arriba a 400 botigues, i un dels seus reptes és, segons explica el director de la fundació, Marc Vilahur, és augmentar les vendes i ampliar l’equip de treball, que ara hi és a jornada parcial. La finca té un espai d’exposició obert al públic, i grans extensions de camps que permeten a la fundació fer educació professional a agricultors amb l’objectiu de conservar el territori i la seva biodiversitat. “A l’agricultor venir a aprendre no li costa res”, remarca Vilahur. A més, l’obrador es nodreix de la fruita dels agricultors als quals ha assessorat, tot i que no són mai el seu únic client. Vilahur defensa la qualitat del producte: “la majoria de les melmelades es fan a base de la polpa de fruita, les nostres són amb fruita fresca, i amb només el 42% de contingut de sucre”, explica. La Fundació Emys confia poder engegar l’any vinent un espai gastronòmic.

LA XIFRA

400
botigues
tenen melmelades, allioli, salsa brava i sofregit elaborats amb criteri ecològic a can Moragues
Font: Edició digital El Punt Avui (23/08/2015)