Tensió contra el ramal de la MAT a la Selva

04/10/2016

La comissió d’Energia del Congrés debat dimecres un text contra la infraestructura

El govern, els consistoris de Riudarenes i Santa Coloma i les entitats fan pinya

 El desori del govern espanyol afavoreix el pla per fer front a REE

Els opositors al ramal de la línia de molt alta tensió (MAT) a la Selva i a la demarcació es carreguen d’arguments de mica en mica. La tensió contra l’obra projectada anys enrere per Red Eléctrica Española (REE), que depèn del Ministeri d’Indústria, podria créixer dimecres amb l’aprovació d’un text a la comissió d’Energia del Congrés dels Diputats. Seria un pas més a l’hora de desautoritzar els plans del govern espanyol.

La comissió d’Indústria, Energia i Turisme del Congrés dels Diputats es reunirà dimecres al matí
i debatrà una proposició no de llei (PNL) per aturar “de manera immediata” el ramal de la MAT entre Santa Coloma i Riudarenes. La plataforma No a la MAT va entrar al registre del Congrés la PNL el 14 de setembre. “Tenim la finestra [del desgovern] de l’Estat, i ho hem d’aprofitar”, admet Marc Vilahur, integrant de la plataforma.

Més de la meitat

El text de la PNL el defensarà la diputada d’ERC Teresa Jordà. Si la iniciativa s’aprova, el text “posarà deures” al govern del PP, indica Jordà. En la comissió, hi ha 45 membres, i el nombre de representants polítics és proporcional al nombre d’escons del Congrés. A favor que s’aturi el projecte, hi ha el PDC –inclòs en el grup mixt–, ERC, el PSOE i Podem. El PNB s’hi podria afegir, i el PP i Ciutadans, en principi, no hi votaran a favor.

L’alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès (Agrupació d’Independents de Riudarenes), valora que la Generalitat s’oposi al ramal. “Amb la manifestació de la Generalitat presentant alternatives i la posició dels diputats, crec que es pot ser optimista […]. Hi ha diverses alternatives, i totes són molt més respectuoses, sense necessitat de fer aquest esvoranc que es volia fer”, indica Gironès.

Anys enrere, l’Ajuntament havia demanat utilitzar el corredor d’infraestructures existent. A Gironès, li semblaria bé alimentar la subestació de Riudarenes amb la de Bescanó amb un doble circuit
de 400 kV. Aquesta és una
de les sis alternatives incloses en l’informe del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya (Coeic), que va sol·licitar la Generalitat i que el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va presentar a Santa Coloma al juliol.

De tota manera, al final l’Ajuntament de Riudarenes va signar un conveni amb REE el 31 d’octubre del 2013. Segons l’acord subscrit pel consistori i la companyia, a Riudarenes haurien de cobrar un import de 668.000 euros per la construcció de la subestació i del ramal de la MAT al seu terme municipal. Fins ara, només han rebut 144.000 euros (la meitat del que està previst per la construcció de la subestació). La resta (380.000 euros) correspon al traçat.

L’alcalde de Santa Coloma, Joan Martí (ERC), és optimista després de l’informe del Coeic. “L’informe assegura que connectar la subestació de Riudarenes directament a la xarxa de la MAT a 400 kV [la línia Vic-Bescanó], connectar-se a una torre, és tecnològicament una bestiesa.” Cap dels dos alcaldes creu que la construcció de la subestació a Riudarenes sigui perjudicial –de fet, pel Coeic, és necessària–. Tant Martí com Gironès van ser al Congrés el 14 de setembre.

LA XIFRA

144.000
euros
ha cobrat Riudarenes
pel conveni subscrit el 31 d’octubre del 2013 amb REE per
la subestació i pel ramal de la MAT –s’han destinat a un pla d’ocupació–. L’acord incloïa un pagament de 668.000 euros.

LES FRASES

L’informe del Col·legi d’Enginyers
és un no al ramal. Valorem que el govern hagi dit a REE que no l’autoritzarà
Joan Martí
ALCALDE DE SANTA COLOMA (ERC)
El conveni amb REE és vigent, però hi ha hagut molts canvis: per primer cop, el govern defensa que el ramal no s’ha de fer
Jordi Gironès
alcalde de RIUDARENES (aIR)
Al revés de REE, fem processos democràtics i dialoguem per fer reflexionar sobre el desenvolupament econòmic
Marc Vilahur
PLATAFORMA NO A LA MAT
Si s’aprova la proposició no de llei, posarem deures al govern [del PP]. Volem que s’aturi el projecte: hi ha alternatives
Teresa Jordà
DIPUTADA AL CONGRÉS (ERC)
Font: Edició digital El Punt Avui 02/10/2016