El Municipi

riudarenesEl terme de Riudarenes ocupa 46,63 Km2 en l’anomenada Depressió Prelitoral o plana de la Selva. El poble es troba a 84 metres sobre el nivell del mar i dista 6 Km de la capital comarcal Santa Coloma de Farners.

El municipi comprèn el nucli urbà de Riudarenes, els barris de Can Maleta i Can Falqués, la urbanització de can Fornaca en un extrem del terme, i els veïnats de Serramagra, la Riera, el raval de l’Esparra, l’Esparra i part de les Mallorquines.

La riera de Santa Coloma travessa el terme municipal de nord a sud i el divideix en dos sectors; l’oriental, més pla i l’occidental, més vast i abrupte, amb turons com el Far (583 metres) i el puig d’Argimon (466 metres).

La part més plana del terme es troba en un antic estany omplert amb sorres granítiques i residus d’origen volcànic i formava part del bloc Montseny-Guilleries.

A la zona de l’Esparra, les restes de les xemeneies volcàniques de fa 8 milions d’anys, molt degradades, formen relleus més pronunciats que en la resta del terme. En general, el sòl està constituït per granit, recobert en alguns punts d’una cobertura en què predominen les pissarres i els esquists.

El clima és de tendència mediterrània-continental, com tota la plana de la Selva, ja que es troba tancada per les Guilleries a ponent i les Gavarres i la resta de la Serralada Litoral a llevant. Les oscil·lacions tèrmiques son lleugerament acusades: pot glaçar-hi a l’hivern i a l’estiu s’arriba als 35 graus. Les pluges sobrepassen els 800 mm anuals. En les zones més baixes es formen a la nit i matinada bancs de boira degut a la inversió tèrmica i a l’aquositat de la zona, produïda per la humitat que s’hi forma a la tardor i a l’hivern.

1-retocada

Foto: Josep Mayoral Miralpeix

 

Distàncies quilomètriques des de Riudarenes fins a:

Sils: 2,8 Km
Santa Coloma de Farners: 6,4 Km
Girona: 25,4 Km
Barcelona: 81,1 Km
Tarragona: 171,6 Km
Lleida: 221,3 Km

Veure el mapa del Municipi

 

Història

Un fet destacable de la història de la vila el trobem a la Guerra dels Segadors. Quan pels voltants de 1640 els terços castellans dirigits per Lleonard Moles decidiren anar a la costa abans però van saquejar i incendiar l’església i la vila de Riudarenes, on els habitants del terme guardaven les provisions.

Aquest saqueig va provocar pànic a Girona i el bisbe, aleshores Gregori Parcero, va dictar sentència d’excomunió contra tot el terç de Moles.

Tan destacable és el fet que fins hi tot mes recull a la cançó dels Segadors, ja que va ser un dels successos que més va encoratjar la revolta dels catalans contra el govern castellà.

Personatges Il·lustres

FRA MATEU BLANCH
Riudarenes, 1498 – Badalona, 1557
Frare jerònim fundador de diversos convents

LLUÍS CASTELLES I SIVILA (1858 – 1897)
Nascut a Barcelona, fou un negociant que féu fortuna; fou el promotor a Buenos Aires de la Casa d’Espanya i el Centre Català, molt vinculat al poble de Riudarenes.

PRUDENCI BETRANA (1867 – 1941)
Malgrat ser nascut a Tordera passà llargues temporades a l’Esparra i moltes de les seves obres estan basades en el paisatge d’aquest lloc

IU PASCUAL RODES
Vilanova i la Geltr̼, 1883 РRiudarenes, 1949
Pintor director de l’Escola Menor d’Arts i Oficis d’Olot, instal·lat a Riudarenes a partir de 1939

 

Llocs d’interès

Santuari d’Argimon. Temple religiós
La Farinera. Edifici d’interès arquitectònic
Església de Sant Martí. Temple religiós
Església de l’Esparra. Temple religiós
El Lledoner de l’Esparra. Arbre Monumental

 

Bibliografia

Riudarenes : ahir, ara i sempre

Borrell i Sabater, Miquel
Ajuntament de Riudarenes
Any 2000   95 pàgines.
Descripció: la història de Riudarenes en el segle XVIII