Festes populars locals


Festa de Sant Ponç – maig

Aquesta festivitat se celebra el diumenge més proper a l’onze de maig.

Sant Pons és el protector de les xinxes i paràsits i per aquesta diada es recollien, venien i beneïen herbes que es guardaven tot l’any a qualsevol racó de la casa per allunyar-ne els paràsits.

Era el dia indicat per fer aigües aromàtiques d’herbes i flors, com l’aigua de roses. A tota la zona (Riudarenes, Sils, Tordera), la mainada feia una capta: amb un flabiolaire anaven per les cases cantant una cançó per protegir la terra de les cuques i recollien, en almoina, ous i botifarra, que es repartien després al migdia. En la capta, només intervenien els nois, guarnits amb flors vairades.

Ben dinat, tornaven les colles a la plaça i feien una gran ballada infantil. Les noies participaven en el ball de la tarda i es ballava i balla el Ball de Flocs: parelles on la noia, ballant al voltant del nen, mira d’agafar tots els contes de colors que aquest porta.


Roser de l’Esparra – juny

Es celebra el primer diumenge de juny. L’any 1626 es fundà la confraria del Roser i l’any 1730 es construí l’altar de Nostra Senyora del Roser. La festa es celebrava amb una encesa de fogueres a totes les cases a toc d’oració per anunciar l’alegria de la diada.

Avui en dia, es celebra un aplec, amb diverses activitats culturals.


Aplec d’Argimon – setembre

Se celebra el segon diumenge de setembre. El mes de setembre és el mes de les mares de Déu trobades. La d’Argimon n’és un exemple: un aplec en un cim altívol per donar gràcies a la terra adormida i que ara oferirà la verema per un costat i per l’altra es prepara per rebre la llavor després de la llaurada i la sembra, que donaran, amb el temps, el pa de cada dia, element bàsic de la vida a pagès. Malgrat que el cicle agrícola ja o és bàsic en un món urbanitzat i industrialitzat es manté la tradició de l’aplec com a lloc de trobada dels veïns.

Festa Major – setembre

Tercer diumenge de setembre, per celebrar l’inici del cicle agrícola de la sembra. Antigament, es considerava aquest el primer mes del calendari, ja que en ell s’iniciava el procés de la vida amb la llavor.


Festa de Sant Martí – novembre

Una festivitat que es va iniciar antigament en honor al patró de Riudarenes, Sant Martí de Tours (11 de novembre). L’església de Riudarenes i de l’Esparrra, documentades, porten el seu nom.

La llegenda de Sant Martí.

Sant Martí és un Sant molt venerat en tot el món i té sota el seu patronatge a múltiples parròquies d’Europa. La llegenda més famosa entorn de la seva vida succeiria a l’hivern de 337, quan estant Martí a Amiens troba a prop de la porta de la ciutat un captaire tremolant de fred a qui dona la meitat de la seva capa, doncs l’altra meitat pertany a l’exèrcit romà que serveix. A la nit següent, Crist, que era el captaire al qual li havia regalat la meitat de la seva capa, se li apareix per a agrair-li el gest. Martí decideix llavors deixar l’exèrcit romà i convertir-se a la fe catòlica.


Fotografies: Salvador Soler Vilavella i arxiu municipal de l’Ajuntament de Riudarenes.