DONACIÓ DE SANG 25 DE NOVEMBRE DE 2021

 

 

Riudarenes acull una campanya de donació per fer front a l’augment de la necessitat de sang

  Els hospitals catalans estan recuperant l’activitat assistencial a mesura que baixa la incidència de la Covid

  • En l’últim mes, les necessitats de sang han pujat un 30% respecte el 2020
  • El fred i les inclemències meteorològiques faran baixar les donacions en les properes setmanes
  • Avui, hi ha sang per als 6 propers dies i l’ideal serien 10

 

Durant els dos últims mesos de l’any el Banc de Sang organitza unes 200 campanyes de donació per assegurar que totes les persones que necesiten sang i components sanguinis en tindran.

A les comarques de Girona, s’han programat més d’una trentena de campanyes a diferents poblacions, entre elles, Riudarenes. Ja es pot reservar hora al web www.donarsang.gencat.cat.

Amb la progressiva reducció de les persones hospitalitzades per Covid, els centres sanitaris estan recuperant l’activitat habitual d’abans de la pandèmia. De fet, s’han incrementat les necessitats de sang en un 30% i les de plaquetes en un 5%.

Per això, els esforços del Banc de Sang se centren en mobilitzar la ciutadania per a que doni sang abans d’acabar l’any, uns mesos en què el fred i el mal temps no ajuda a facilitar la donació.

 

Qui pot donar?

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Ser major d’edat
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

 

Donar sang, un hàbit cívic

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Abans de complir els 75 anys, més del 70% de la població necessitarà rebre sang o productes derivats.

Al web donarsang.gencat.cat hi ha tota la informació relacionada amb la donació de sang: preguntes freqüents, usos de la sang, punts de donació fixos i mòbils i notícies relacionades amb la donació.